wordpress 21 Ella
Na wat laatste correcties en verbeteringen met 2.06 en 2.07 is gisteren op de valreep WordPress 2.1 Ella beschikbaar gekomen voor download. Deze nieuwe versie hebben ze de naam Ella meegegeven naar Ella Fitzgerald.

Gezien het succes van zijn artikel op Problogger.net over 10 die je moet weten over WordPress 2.0 heeft Aaron Brazell 21 januari een mooi artikel geplaatst over de 10 dingen die je moet weten over WordPress 2.1.

Auto-save of Drafts het automatisch bewaren van een artikel waarmee je aan het schrijven bent. Je moet dan wel een titel invullen. Erg handig, het is mij al wel eens overkomen dat een artikel al een mooi eind op weg was een Firefox of de PC er mee stopte. Al het werk voor niets. Nu niet meer, starten met de titel doe ik eigenlijk altijd, dus dat wordt geen probleem. Volgens mij is dit ook een gouden tip, start met de titel dan weet je gelijk waar je heen wilt tijdens het schrijven.

Better Image Upload Handling de image upload sectie van standaard WordPress heb ik nooit echt handig gevonden. Een goede plugin om dit te compenseren ben ik ook nog niet over gevallen. Dat is dus deze in versie verbeterd. Zoals ik al zei is de html van mijn afbeeldingen lang niet altijd perfect (ALT en TITLE ontbreken). Dit is nu sterk verbetert met de edit link kun je gelijk deze zaken aanpassen. Gelukkig is de het kijken naar alle afbeeldingen ook sterk vereenvoudigd. Het plaatsen van een al eens gebruikte afbeelding is nu duidelijk beter.
wordpress 2.1 upload images
wordpress 2.1 browse images

Deprecation of $tableposts, $tablecomments, etc – niet iets wat de gemiddelde blogger zal interesseren. Voor de geintresseerden, ze hebben een aantal variabelen geelimineert. Dus $tableposts is nu $wpdb->posts $tablecomments moet nu worden $wpdb->comments, etc. Dit is dan wel weer van belang. Als je plugins gebruikt die nog gebruik maken van het oude formaat kun je SQL errors verwachten of erger nog de gehele blog werkt niet meer. Meer info over deze wijzigingen.
Aanvulling: volgens Ryan Boren van WordPress, zijn deze variabelen “ressurrected” en in deprecated.php geplaatst. Dit is kritisch want dit betekent dat de plugins die tot nu toe nog niet werkten in 2.1 (beta) zullen nu wel werken.

Plugin Compatibility zoals duidelijk gemaakt in het vorige punt werken er een aantal plugins niet meer in 2.1. In plugin compatibile with WordPress version 2.1 vindt je een overzicht van alle werkende plugins. Als ze het niet meer doen kun je deze lijst nalopen. De komende tijd wordt er door de plugin ontwikkelaars weer wat af gesleuteld, houd dit overzicht dus in de gaten.

Native WordPress Migration Functionality – Aaron had een plugin gemaakt samen met Matt om de overgang van en naar verschillende blogs mogelijk te maken. Deze import mogelijk is nu standaard verwerkt in 2.1 Hiermee kun je van je blog een WXR file maken (WorPress Extended RSS) en zo importeren in een ander blog programma. Of een WXR dump van een ander blog programma importeren in WordPress.

MySQL Version deze versie werkt alleen nog met MySQL 4.0+ en dus niet meer met de verouderde 3.23.

New Visual Editor Interface de Rich Text Editor (RTE) ofwel de editor waarin je gewoon alles kunt type en min of meer ziet wat je op je scherm krijgt is sterk gewijzigd. Er is nu ook een tab bovenaan de editor waarin je snel kunt wisselen tussen RTE en bron. Ofwel eenvoudig en HTML typen. Je kunt het nu snel naast elkaar testen en beide gebruiken.

Merging of Links and Categories de links en categorieen werden in de vorige versies gezien als twee verschillende dingen. In deze versie hebben ze dezelfde achtergrond en worden ze hetzelfde behandeld. De categorie tabel heeft nu standaard ook een Blogroll categorie.

Privacy Features stel dat je een blog hebt die niet bedoelt is voor Jan en alleman, maar vooral voor jezelf, of intern, of een paar mensen. Dan wil je niet dat je blog wordt meegenomen in de zoekmachines als Google. Met deze is dat eenvoudig in te stellen.

Nonces hier is een uitleg van Mark en in het kort:

…nonces are unique “passwords” embedded in the comment moderation emails, among other things that prevent YOU from damaging YOUR blog. Each request is assigned a nonce which only lets ONE person do ONE thing within your wp-admin (i.e. approve a comment or delete a post). This replaces the “Are you sure?” dialog.

De 2.1 wijzigingen pagina op WordPress laat verder nog een aantal PowerUser aanvullingen zien en dat er 550 bug reparaties waren. 550? Waar zaten die dan, niets van gemerkt.
Nu na 8 uur online is deze versie 18.120 gedownload.

Veel plezier met de sterk vernieuwde WordPress 2.1.

Be Sociable, Share!Meer over Weblog door Erno Hannink, Bekeken 1712 Views keer.


Abonneer op de RSS feed of
ontvang gratis wekelijkse de klanten vinden en binden tips in je inbox.