268469_weekendescapes_info__road.jpgZoals gezegd in ‘hoe herken je middelmatigheid‘ opnieuw een artikel van Guy dat mij zeer aanspreekt. Een bedrijfje dat begon klein, als een aggresieve, vechtmachine, met een aanvallersmentaliteit. Dat bedrijfje wat langzaam vervalt tot middelmatigheid. Dit verval naar middelmatigheid treed vaak op na het bereiken van een succes. Het artikel is opgedeeld in twee onderdelen, allereerst hoe herken je middelmatigheid. Ten tweede, in dit artikel, hoe voorkom je, of ten minste hoe vertraag je dit proces in jouw bedrijf.

Wat kun je zelf doen tegen middelmatigheid in jou bedrijf:

* Sta erop dat je managers betere medewerkers dan zichzelf aannemen. Dit begint al bij de aandeelhouders die een betere directeur moeten aannemen dan zijzelf zijn.

* Voorkom arrogantie. Arrogantie zie je op twee manieren: ten eerste, de medewerkers beschrijven de concurrentie als onwetend, niet slim, of zelfs stom. Ten tweede, als je medewerkers beginnen te geloven in de bedrijfstoekomst van totale markt-controle. Je concurrentie is waarschijnlijk niet stom, en bomen groeien niet tot in de hemel.

* Onderbezetting. Neem minder mensen aan dan het aantal mensen waarvan jullie ´zeker´ zijn dat je nodig hebt om de voorspelde groei te realiseren. Als je haast hebt om functies in te vullen voor de benodigde personeelscapaciteit maak je waarschijnlijk fouten.

* Groei minder snel. De andere kant van onderbezetting. Bewust minder orders aannemen. Door klein en slank te blijven ben je beter in staat om alles goed te organiseren. Let er in ieder geval op dat je weet wat het effect is van de nieuwe grote order, koop, of overname op het huidige personeelsbestand.

* Kijk verder dan het CV. De doelstelling van het aannemen van personeel is om een team van uitstekende mensen te vormen. Uitstekende mensen hebben niet alleen de juiste opleiding of titel maar zijn daadwerkelijk een aanvulling op het team.

* Zorg voor verschillen. Meestal voelt het zelfde heel prettig aan in het gesprek maar zorg voor een diversiteit van mensen en achtergronden in het team. Door dezelfde mensen aan te nemen krijg je ja-knikkers want iedereen heeft hetzelfde gevoel bij een voorstel. Diversiteit zorgt voor kritische geluiden bij een voorstel en voor verbeteringen.

* Als mensen niet goed presteren, neem dan afscheid van ze. Wacht niet omdat je denkt, wie weet wordt het nog beter. Het is niet eerlijk tegenover de hardwerkende collega’s. Hoe langer je wacht des te moeilijker wordt het om het veranderen. Reageer direct en zorg dat ‘uitstekend’ de standaard wordt in het bedrijf. Dit zijn geen Amerikaanse toestanden maar een van de kansen om te overleven in een mondiale economie.

Weet je nog meer mogelijkheden om middelmatigheid te voorkomen?
Laat het me weten.

Bron: vrij vertaald uit Bona tempora volvant–by Guy Kawasaki How to Prevent a Bozo Explosion

Be Sociable, Share!Meer over Strategie door Erno Hannink, Bekeken 1352 Views keer.


Abonneer op de RSS feed of
ontvang gratis wekelijkse de klanten vinden en binden tips in je inbox.