button_online_geld_verdienen.jpgOnline geld verdienen is een belangrijk onderdeel in mijn nieuwe [tag]inkomsten[/tag] na 1 oktober 2006 (Van part-time naar full-time ondernemer – artikel op Startblog.nl). Zo zijn er vele mogelijkheden om online je geld te verdienen. In dit artikel ga ik dieper in op een methode via [tag]eBay[/tag].

Van een aantal ervaren gebruikers heb ik enkele punten verzameld en op een rij gezet:
1) Onderzoek de vraag op eBay.
2) Start de veiling met een laag startprijs.
3) Zorg ervoor dat je veiling ‘s avonds of in het weekend eindigt
4) Gebruik geen minimum verkoopprijs.
5) Gebruik opsommingstekens.
6) Geef duidelijk aan wat de verzendkosten zijn
7) Gebruik ten minste één foto en gebruik de galerij!
8) Controleer de spelling van de titel!

1) Onderzoek de vraag op eBay.

Je begint met een grondig onderzoek. Het onderzoek gaat vooral uit naar de vraag van de artikelen die je wilt verkopen.
Onderzoek waarvoor vergelijkbare artikelen zijn verkocht in eerdere veilingen en hoe vaak ze worden verkocht. Kijk ook op andere websites waarvoor artikelen gemiddeld worden verkocht zoals bijvoorbeeld Markplaats.nl , Ricardo.nl of Speurders.nl bijvoorbeeld.

Het is overigens niet moeilijk om te achterhalen wat de marktwaarde is van een product is op eBay. Begin met inloggen (link) op eBay.

Zoek als volgt naar afgelopen aanbiedingen:
1.Klik op de link Uitgebreid zoeken boven aan de meeste eBay-pagina’s.
2.Geef je trefwoorden en andere zoekinformatie op.
3.Schakel het selectievakje Alleen afgelopen aanbiedingen in.
4.Klik op de button Zoeken.

Dan krijg je een overzicht waarvoor alle vergelijkbare producten zijn verkocht. De rode prijzen zijn van de producten die NIET zijn verkocht. Het gebruik van de deze lijst maakt het gemakkelijker om de waarde van je producten te betalen.

2) Start de veiling met een laag startprijs.

Het startprijs is zeer belangrijk bij een veiling. Verzeker jezelf er van dat elke aanbieding een startprijs heeft. Meestal is het zo dat een lage startprijs resulteert in een goed eind resultaat. Ook al verkoop je een product met een hogere waarde begin gewoon op EUR 0,99. Wees niet te bang, het product zal echt niet eindigen op EUR 1,00. Het gaat om het idee om bieders te trekken. Net als jij is iedereen op zoek naar een koopje. En je wordt eerder op de gedachte gebracht van een koopje door een lage startprijs leert de ervaring. Door een lage startprijs krijg je meer kijker en ook meer bieders. Als je meer bieders krijgt mag je verwachten dat dit de prijs opdrijft.

Let wel op hier gaat het over artikelen die waar veel vraag naar is. Bij artikelen waar veel minder vraag naar is, kun je beter starten met een startprijs dat dichter ligt bij je ondergrens. Dus het minimum bedrag dat je wilt ontvangen voor het product. Het kan nodig zijn om je product een aantal malen te listen. Als je dan start met 0,99 kan het zijn dat er maar 1 bieder komt. Als het artikel ook nog eens verkocht voor 0,99 dan bepaalt dit de toekomstige waarde van het product (zie 1.). Bij de aanbieding genoemd onder 1. kun je ook kijken naar de gemiddelde startprijs.

Een bijkomend voordeel is lagere kosten voor de notering. De regels van eBay zeggen eigenlijk: “Begin laag.”

Plaatsingskosten
Startprijs Kosten
EUR 0,01 – EUR 1,99 = EUR 0,10
EUR 2,00 – EUR 4,99 = EUR 0,15
EUR 5,00 – EUR 9,99 = EUR 0,20
EUR 10,00 – EUR 24,99 = EUR 0,30
EUR 25,00 – EUR 49,99 = EUR 0,40
> EUR 50,00 = EUR 0,50

Verkoopcommissie: 4% met een maximum van EUR 5,00

logoEbay_150x70.gifStart een nieuwe aanbieding.

Nadat je alles onderzocht hebt en je weet de vraag naar je producten begin je een nieuwe aanbieding.

3) Zorg ervoor dat je veiling ‘s avonds of in het weekend eindigt

Veilingen die eindigen in het weekend of ‘s avonds verkopen beter. Je moet er namelijk voor zorgen dat mensen de gelegenheid hebben om te kijken en bieden rond sluitingstijd. Zorg er voor dat je eindigt na het eten. Als je ook in andere landen met andere tijdzones te maken heb houd hier dan rekening mee met de sluitingstijd van je veiling.

Voor een 10 daagse aanbieding moet je extra betalen maar het kan een voordeel zijn. Als je een 10-daagse aanbieding start op donderdag dan vallen er twee weekends in je veiling dit kan voor extra aandacht zorgen. Als je dan eindigt op zondagavond zijn veel mensen in de gelegenheid om op het laatste moment nog mee te bieden.

Ook kost het extra om een aanbieding voor te bereiden en ze donderdagavond te starten. Zo kun je donderdag de gehele dag een aantal aanbiedingen voor bereiden en deze bijvoorbeeld om het uur laten starten. Zorg ervoor dat je aanbiedingen niet te dicht op elkaar eindigen, anders krijgen de bieders niet de gelegenheid om op meerder veilingen mee te doen.

Niet iedere Pro is het eens met een 10-daagse aanbieding. Dus dit kun je zelf het beste zelf uitproberen.

4) Gebruik geen minimum verkoopprijs.

Wat je ook doet op eBay, gebruik geen minimum verkoopprijs. Met een minimum verkoopprijs zal namelijk de kans op een biedingsoorlog sterk afnemen. Alleen als je een zeer zeldzaam product hebt zou een minimum verkoopprijs gebruikt kunnen worden. Gebruik het gewoon niet!

Als je een minimum verkoopprijs heb laat dit dan ongeveer je startprijs zijn.

5) Gebruik opsommingstekens.

Onthoud dat mensen teksten scannen. Dit geld dus ook voor de aanbiedingen. Gebruik daarom voor je belangrijke punten opsommingstekens.

Wees zorgvuldig. De meeste mensen gebruiken korte beschrijvingen. Beter is het gebruik van een volledige omschrijving en gebruik vet en eventueel cursief om op sommige punten van jou veiling de nadruk te leggen. Dit geld zeker voor artikelen die uniek zijn in een populaire rubriek. Je moet er dan voor zorgen dat je producten opvallen. Als je product het zelfde is als alle andere in de rubriek dan helpt opvallen niet, zonde van het geld.

De promoties op de voorpagina is alleen van toepassing op zeer bijzondere veilingen. Stel je hebt een gesigneerde pet van Ali B. Dan zou je het kunnen doen. Verkoop je een antiek tafeltje dan is zonde van je geld.

Schrijf een goede en volledige omschrijving met alle sterke punten maar ook eventuele gebreken. Dit voorkomt achteraf problemen. Bijvoorbeeld “Deze LP is in goede conditie alleen de hoes is wat gescheurd en er zit een stikker op van de vorige eigenaar.”, etc. Gebruik keywords in de omschrijving.

6) Geef duidelijk aan wat de verzendkosten zijn

Sommige Pro’s gebruiken verzending en bevestiging van ontvangst op kosten van de zender. Het laat bij de meeste deelnemers een positief gevoel achter als er geen extra kosten meer bij komen. Verzekeren is meestal niet nodig alleen bij de duurdere producten. Je kunt ook even kijken wat de meeste verkopers doen bij vergelijkbare producten. Als de andere aanbieders het niet gebruiken kun je het ook niet doen.

Als je het wel doet zorg er dan voor dat helemaal duidelijk is welke kosten er nog bij komen. Je zou verwachten dat mensen meer gaan bieden als de verzendkosten al bij de prijs is ingesloten maar wat opvalt is dat dit vaak niet het geval is. Dus je krijgt niet meer geld voor het product maar je moet wel meer kosten maken. Het is beter om deze kosten niet in de prijs mee te nemen en je startprijs te verlagen.

Zorg ervoor dat je vooraf weet met welke verzendkosten je te maken krijgt. Denk hierbij niet alleen aan de postzegels maar ook aan het verpakkingsmateriaal, de rit naar het postkantoor, de tijd voor het invullen van formulieren. Je kunt hier ook de kosten meenemen die je kwijt bent aan het gebruik van eBay en PayPal.

Zorg ervoor dat je hier helder in bent tijdens de veiling, wat zijn de kosten en wat is er bij inbegrepen. De meeste kopers realiseren zich niet wat de verzending van een product kost. De meeste mensen komen alleen op het idee van de postzegels 😉

7) Gebruik ten minste één foto en gebruik de galerij!

Het laatste onderdeel van de aanbiedingen is het gebruik van foto’s. Gebruik altijd ten minste 1 foto. Het is gratis, gebruik het dan ook. Als je een iets duurder product hebt bijvoorbeeld EUR 10,00, gebruik dan ook de galerij. Een foto kost maar 0,25, het zal de kosten zeker terug verdienen, gebruik daarom liever 4-5 foto’s.

Met de galerij optie krijgen de mensen een foto te zien als ze nog aan het zoeken zijn.
Een foto is waarschijnlijk de beste manier om de prijs op te drijven. Net als jij zien de potentiële kopers graag het product waar ze op gaan bieden.

8) Controleer de spelling van de titel!

Zorg er voor dat je de spelling van de titel goed controleert. Je aanbieding mag misschien wel een spelfout hebben maar je titel moet echt goed zijn. Zorg ervoor dat je de volledige lengte van de titel gebruikt. Gebruik alle sterke punten van je product in de titel. Als je een spelfout in je titel hebt wordt je artikel ineens onvindbaar. Alle zorg die je er tot nu toe aan besteed hebt helemaal voor niets met een verkeerde titel. Als je pech hebt vind niemand het artikel, of erger nog je product wordt gevonden door 1 persoon en deze bied de startprijs en wint de veiling van jouw product. Controleer dus nogmaals de spelling van de titel.

Er worden natuurlijk wel spelfouten gemaakt op eBay. Dus als je op zoek bent naar aanbiedingen kun je eens naar de producten zoeken met een spelfout in de titel. De site Fatfingers.com kan behulpzaam zijn bij het zoeken naar spelfouten (in het Engels).

Om een gewaardeerde verkoper te worden zijn er nog aanvullende tips.

Tips voor een goede verkoper:
1. Weiger biedingen van lastige kopers: mensen met een negatieve feedback, slechte betalers, soms buitenlandse bieders.

2. Beantwoord vragen. Soms krijg je heel veel vragen en ook domme vragen, beantwoord ze gewoon kort en netjes. Als de vraag heel veel voorkomt beantwoord deze dan openlijk.

3. Wees vriendelijk. Net als in het echte leven krijgt een nette, aardige, rustige verkoper betere reacties en meer verkoop. Wees enthousiast.

4. Voor het ontvangen van betalingen kun je gebruik maken van overschrijving via de bank of via PayPal.

5. Stuur een korte email als je het product hebt verstuurd. De meeste verkopers zijn niet goed in communicatie. Je kunt dus opvallen door goed en zorgvuldig te communiceren. Dus laat de koper weten dat je de betaling hebt ontvangen en dan het product verstuurd is zodat ze weten wanneer ze het ongeveer kunnen verwachten.

6. Als kopers niet hun belofte nakomen is het beste dit te melden bij eBay. Op deze manier weten andere verkopers ook dat deze koper niet is te vertrouwen. Wees niet te bang voor wraak-reactie maar geef bij een wraak-reactie gewoon kort commentaar zodat andere potentiële kopers kunnen zien wat de oorzaak is.

OK met de bovengenoemde punten weet je nu hoe je product het beste kunt verkopen op eBay, maar wat kun je beter niet op eBay verkopen.
De ervaring van een aantal Pro’s leert dat de volgende producten slecht lopen op eBay. Aan de andere kant betekent dit vaak dat je deze producten goed kunt inkopen, waar je ze dan weer verkopen moet….?

Wat verkoopt niet goed via eBay:
1) Sieraden
In 90% van de gevallen verkopen sieraden nu eenmaal slecht. Dit ligt waarschijnlijk aan het feit dat je niet kunt beoordelen of de sieraden echt of nep zijn. Vaak zijn sieraden ook een cadeau en voor de meeste mensen betekent dit dat ze niet met een cadeau willen aankomen wat op de ‘rommelmarkt’ is gekocht.

2) Computer beeldschermen / printers.
Welke computer gebruik je zelf? Als het een PC is dan is het waarschijnlijk een HP, Compaq, ..Dell, of een. Omdat deze bedrijven meestal een scherm en printer meleveren is er weinig vraag naar deze producten. Als je geen vlak scherm te koop hebt dan brengt het waarschijnlijk niet meer op dan EUR 5,00, en de verzendkosten zijn?? Als de (inkjet) printer niet nieuw in de doos zit dan kun j er beter niet aan beginnen.

3) Je eigen handgemaakte ….
Veel mensen bieden de prachtige eigen gemaakte kleden, schilderijen aan om daarna te constateren dat het niets oplevert. Merknamen is zeer belangrijk op eBay. Potentiële kopers zoeken altijd op merknaam en nooit op ‘eigen gemaakt”. De enige uitzondering kan een eigen winkel zijn met eigen gemaakte kleding of sieraden waarmee je langzaam een reputatie opbouwt.

4) Antiek
eBay is de plaats om antiek te kopen als je er verstand hebt, niet om te verkopen. De meeste mensen hebben totaal geen verstand van de waarde van antiek. Dit betekent dat er weinig tot geen vraag zal zijn naar de producten. Dan heb je nog het probleem van de verzending. De koper wil natuurlijk dat er niets mis gaat tijdens het transport. Dit brengt nog eens extra kosten met zich mee.
Voor verzamelobjecten wordt soms wel de hoofdprijs betaalt door verzamelaars.

5) Platen, boeken en tijdschriften
Je moet nog af van je LP, maxi en single collectie? Je bent niet de enige, De meeste mensen hebben de platenspeler nu wel weggedaan er denken, hmm misschien kan ik het vinyl nog verkopen voor een goede prijs via eBay. De markt is dus overvol en prijzen zijn laag. Rekening houdend met verzendkosten kun je ze beter weggeven.
Ook worden de meeste boeken en tijdschriften slecht verkocht. Hele jaargangen gaan vaak g voor een prikkie. Strips worden alleen goed verkocht als het om een zeldzaam exemplaar of limited editie gaat.

Wat nog wel wil helpen is om ZELDZAAM toe te voegen aan de titel, het moet natuurlijk wel om een zeldzaam artikel gaan.

De ervaringen zijn van:

Cribnotes
College V2
Get Rich slowly

In België en in Nederland is het mogelijk gratis de eBay universiteit voor beginnende verkopers (=minder dan 5 items verkocht) te volgen. In Nederland is de komende bijeenkomst al vol (juni 2006).

Speurders.nl heeft ook een dergelijke opleiding onder de naam Speurders Professional – Ondersteuning naar snel succes

Wil je nog meer eBay verkoop tips of uitleg van eBay over de perfecte eBay-aanbieding.

Er zijn ook nog verschillende boeken te verkrijgen over scuccesvolle verkoop via eBay:
The EBay Millionaire: Titanium PowerSeller Secrets for Building a Big Online Business Make Money on EBay UK: The Inside Guide To Getting Started, Buying and Selling Successfully and Securely on EBay.Co.Uk Starting a Business on eBay.co.uk For Dummies

Verder heeft eBay nog een aantal interessante (gratis) hulpmiddelen ontwikkeld:

eBay toolbar270x131_ebay_toolbar_button_download.gif

Turbo Lister:
Deze gratis verkooptool werd ontworpen om meerdere objecten snel en eenvoudig aan te bieden. Bied honderden of duizenden objecten bulksgewijs aan op eBay.

Verkoop Manager
Met Verkoopmanager van eBay kun je al je aanbiedingen veel sneller beheren. Bied je verkochte en onverkochte objecten bulksgewijs opnieuw aan. Gebruik e-mail templates voor snelle reacties naar de kopers. Druk handig en snel professionele verzendlabels en betalingsgegevens af.

Tot slot nog een korte opsomming:

Wat moet je doen voor succes op eBay:
1) Onderzoek de vraag op eBay.
2) Start de veiling met een laag startprijs.
3) Zorg ervoor dat je veiling ‘s avonds of in het weekend eindigt
4) Gebruik geen minimum verkoopprijs.
5) Gebruik opsommingstekens.
6) Geef duidelijk aan wat de verzendkosten zijn
7) Gebruik ten minste één foto en gebruik de galerij!
8) Controleer de spelling van de titel!

Tips:
1. Weiger biedingen van lastige kopers
2. Beantwoord vragen.
3. Wees vriendelijk.
4. Gebruik overschrijving via de bank of PayPal.
5. Stuur een korte email als je het product hebt verstuurd.
6. Meld slechte kopers

Slecht lopende producten zijn:
1) Sieraden
2) Computer beeldschermen / printers.
3) Je eigen handgemaakte ….
4) Antiek
5) Platen, boeken en tijdschriften

Be Sociable, Share!Meer over Marketing,succes,Website door Erno Hannink, Bekeken 12638 Views keer.


Abonneer op de RSS feed of
ontvang gratis wekelijkse de klanten vinden en binden tips in je inbox.