Mede door de discussie vandaag op MarketingFacts rondom de actuele Marcom Top 100 heb ik wat verder gekeken naar de Pagerank en de score van je een site/blog in het algemeen. De Pagerank is een waardering voor je site die mede je positie bepaalt voor je site bij de zoekresultaten in Google. Aangezien Google op dit moment een groot marktaandeel heeft bij het zoeken op het web is de Pagerank van je site erg belangrijk. Tenminste als je gevonden wilt worden via Google en zoekmachines die gebruik maken van de resultaten uit Google.

Update 3 jan 07: Via Wow!ter kwam ik weer op het artikel van Matt Cutts. Cutts is de manager van Google’s Webspam team. Hij heeft een artikel geschreven naar aanleiding van veel vragen over de PR update. Veel bezochte artikelen van Cutts het afgelopen jaar waren bigdaddy (een Google datacentrale), SEO advice: url canonicalization (alle bezoekers naar dezelfde URL sturen – gebruik 301) en het archief over Google/SEO

PageRank en Alexa positie met Firefox
Om te kijken waar jouw site staat met PageRank (of PR) zijn er een aantal hulpmiddelen. Welk hulpmiddel je moet kiezen weet ik niet precies. Op dit moment is er wel veel discussie over hoe actueel de PageRank is.
De verschillende zogenaamde datacentrales van Google geven regelmatig een verschillende PR te zien van dezelfde site. Ofwel het hangt nogal af, via welk datacentrale de zoeker zoekt op Google, waar je site eindigt in de zoekresultaten. Om een eerste gevoel te krijgen gebruik ik standaard een plugin in Firefox. Dit is de plugin searchstatus van Quirk, zo zie je onderaan je scherm altijd de PageRank en Alexa rank naast elkaar.

PageRank uitgebreid
Er zijn een aantal dingen die ik af en toe controleer om te kijken of mijn site verbetering laat zien. Zo kijk ik bijvoorbeeld met:

Future PageRank Tool © SEO Chat™

URL
Valid URL

Enter Captcha To Continue
To prevent spamming, please enter in the numbers and letters in the box below

Sinds vandaag weet ik dat er nog een iets uitgebreide versie is, Live Pagerank, via Chapter42 kwam ik daar achter. De Future PageRank van SEO Tools kijkt naar 18 datacentrales en de Live PageRank kijkt naar 50 datacentrales. Tot nu toe gaf Future Pagerank mij altijd een goede indicatie.

Technorati positie
Nu kijk ik ook steeds vaker naar Technorati. Een overzicht van de status van je blog binnen Technorati ziet er als volgt uit:
technorati.jpg

  1. Rank 68.530:het aantal blogs, plus een, dat meer dan 68.530 blogs heeft dat ernaar linked
  2. 87 links : het aantal links dat verwijst naar deze URL in de afgelopen 180 dagen
  3. 49 blogs: het aantal unieke blogs dat verwijst naar deze URL in de afgelopen 180 dagen
  4. 347 links: het aantal links dat in totaal verwijst naar deze blog, voor altijdJoost de Valk werkt nog aan een mooi script zodat je dit eenvoudig kunt monitoren. Ik ben ervan overtuigd dat Joost dit gaat realiseren, nu met medewerking van de Technorati mensen.

De resultaten voor enthousiasmeren.nl lijken niet echt bijzonder, zeker niet als je kijkt naar de resultaten van Guy Kawasaki na 1 jaar. Dan is er nog een mooie uitdagende weg te gaan. Guy heeft een Technorati ranking van 45:

  1. 2,436,117 page views for an average of approximately 6,200/day.
  2. 262 posts generated 6,961 comments and 1,937 trackbacks. That’s 25 comments/post and 7 trackbacks/post.
  3. 21,000 people receive RSS feeds via Feedburner and 1,457 receive emails via FeedBlitz.

Echt bijzonder in 1 jaar. Nu is zijn blog en achtergrond ook bijzonder, maar dat is aan jou. Bezoek dit blog maar eens.

Lezers RSS en nieuwsbrief
Verder ben ik niet alleen geintresseerd in eenmalige bezoekers maar ook of je de vaste bezoekers kunt blijven boeien. Zoals Guy ook in zijn lijstje heeft staan is het leuk om te zien hoeveel lezers je hebt via je RSS en/of nieuwsbrief.
Joost heef ook hier weer een mooi hulpmiddel gemaakt waar je eenvoudig kunt zien hoe je ontwikkeling is van lezers via RSS, ten minste als je gebruik maakt van FeedBurner.

Feed circulation data for enthousiasmeren

De nieuwsbrief die ik gebruik, want niet iedereen wil gebruik maken van RSS, wordt gemaakt en bijgehouden via Zookoda. Deze site heeft net als FeedReader ook een mooi hulpmiddel om het aantal lezers zichtbaar te maken op je site. Zelf heb ik gemerkt dat het duidelijk zichtbaar zijn van deze twee waarden bijdraagt aan de groei van nieuwe lezers (zie rechts bovenin).
Als ik op een voor mij nieuw blog kom, bijvoorbeeld via een reactie of artikel van een ander blog, dan let ik ook altijd op het aantal lezers. Het aantal lezers zegt iets over de kwaliteit van het blog. Als het blog geen kwaliteit heeft of behoud vallen de lezers vanzelf weer weg.

Page Strength via SEOmoz
Tot slot, via de analyse van Roy kwam ik op de tool van SEOmoz. Deze Page Strength ziet er zeer zorgvuldig uit. Vele sites worden geraadpleegd om je pagina sterkte te bepalen. Het hulpmiddel is ontwikkeld om nieuwsgierige webmasters, bezoekers en web marketing professionals een beter meetwaarde te geven om snel een site of pagina’s relatieve belangrijkheid en zichtbaarheid te bepalen.

De zoektocht geeft uiteindelijk deze uitkomst:

Page Strength SEO Tool - SEOmoz.org

SEOmoz gebruikt hiervoor de gegevens uit Yahoo! Site Explorer, Google, Wayback machine, Alexa, Google, Technorati, del.icio.us, DMOZ, Wikipedia.

Als je je registreert worden de gegevens opgeslagen, zo kun je eenvoudig de vooruitgang overzien.
Probeer het maar eens voor jouw site of blog.

Be Sociable, Share!Meer over Marketing,Weblog,Website door Erno Hannink, Bekeken 3409 Views keer.


Abonneer op de RSS feed of
ontvang gratis wekelijkse de klanten vinden en binden tips in je inbox.