Netwerken op karakter is een boek van Jochem Klijn. Het boek kreeg ik bij een netwerkbijeenkomst een tijd geleden. In het onderzoek voor mijn eigen boek lees ik veel andere boeken. Zo ook dit boek.
Het voordeel is dat het een lekker klein, niet te dik boek is. Je leest het zo uit. Met dat gevoel begin je ook aan het boek. Na ruim een uur had ik het boek dan ook uit.
Het boek beschrijft een manier van netwerken die ik zelf ook graag toepas. Naar een netwerkavond gaan zonder dat je telkens denkt wat kan ik er halen. Vooral wat kan ik brengen staat voorop.
Veel netwerken waar je bij aansluit kosten eerst een fiks bedrag voordat je mag deelnemen. Niet vreemd dan ook dat veel mensen proberen er zo snel mogelijk weer wat uit te halen. Natuurlijk gaan de kosten voor de baten uit, maar de baten moeten wel een keer volgen. Dus het doel is nog al eens, snel veel visitekaartjes scoren.
Jochem beschrijft een hele andere methode; oprechte belangstelling en interesse in de ander.
Wat is netwerken?
Jochem heeft een aantal definities van netwerken genoemd in zijn boek. Zoals deze:
Netwerken is het optimaal gebruik maken van kennis, kunde en persoonlijke binding van al diegenen die kunnen bijdragen tot een optimalisering van zakelijk en persoonlijk functioneren
Wat hem opvalt in de verschillende definities, ze gaan over wat IK er aan kan hebben. Het gaat eigenlijk niet over die ander. Vreemd want netwerken draait om menselijke relaties. Jochem zegt, kijk eerst naar de ander, zonder daarbij het eigen zakelijk belang uit het oog te verliezen.
Daarom de definitie van Jochem:
Het bouwen, onderhouden en optimaal benutten van persoonlijke relaties, met als uitgangspunt de ander tot een zegen te zijn, zodat de resultaten die men nastreeft vrij baan krijgen zich optimaal te manifesteren.
Er wordt veel ge-netwerkt, we vinden het allemaal heel belangrijk. Maar wordt er ook goed genetwerkt? Gaan we goed met elkaar om? Het past bij de tijdgeest, maar we lijken vooral met onszelf bezig te zijn.
Wanneer heb jij voor het laatst oprecht aan een ander gevraagd of je iets voor haar/hem kunt doen?
Oprechte belangstelling voor de ander daar gaat het om. Zo ontstaan goede contacten, potentiele zakelijke relaties. Een belangrijk onderdeel in de koopbeslissing is ‘gunnen’. Als de relatie goed is gun je iemand de opdracht.
De valkuilen in het succesvol netwerken:
- Egoisme – vooral aan jezelf denken
- Onderschatting waarde prive-leven
- Grootste succes – alleen maar zakelijk
- Onzekerheid – vluchtige relaties
- Geldzucht – veel geld brengt nog geen rijkdom
- Grootste valkuil: Trots
Geduld, zelfvertrouwen, zuivere motieven en oprechte interesse zijn belangrijke karaktereigenschappen bij het netwerken. Dit begint met eerlijk en open naar iemand luisteren.
Succesvol netwerken begint ook met de juiste voorbereiding. Je begint met de vragen; waar ga ik heen, wat is mijn doel, wat ga ik daar doen, wie komen er en wat kan ik voor hen betekenen?
Wat bepaalt je karakter?
Alles begint met woorden en gedachten: die vormen je denken. Je denken vormt je emoties en je emoties beinvloeden je beslissigen. Je beslissingen leiden tot acties en die acties worden op termijn gewoonten. Gewoonten vormen je karakter en dat brengt je naar jouw bestemming; bijvoorbeeld een succesvol netwerker.
Begin dus te bedenken hoe jij succesvol gaat netwerken door de ander belangrijker te laten zijn dan jezelf. Het is dus geen talent maar jouw gewoonten en karakter die bepalen hoe succesvol je wordt in het netwerken op karakter.
Jochem geeft de volgende concrete stappen voor netwerken op karakter:
- Geloof dat netwerken essentieel is bij het zakendoen, essentieel voor je bedrijf. Succes gaat daar vandaan komen.
- Geloven in het principe van zaaien en oogsten en dat het je iets gaat opleveren
- Onderneem actie. Besluit dat je gaat netwerken.
- Begin bij je gezin, start in je familie- en vriendenkring, bij je buren.
- Realiseer dat netwerken bouwen is aan relaties. Geen klus of kunstje om snel opdrachten te realiseren
- Oefen veel en begin thuis.
- Verwacht niet gelijk verandering. Heb geduld.
- Verzamel mensen om je heen waarvan je het gevoel hebt dat ze verder zijn dan jou.
- Acht je gesprekspartner altijd hoger dan jezelf.
- Kijk oprecht of je iets voor iemand iets kunt betekenen, luister goed. Dat is zaaien.
- Houd de balans tussen wijsheid, geloof en zakelijkheid in de gaten.
Begin.
Het leven draait om zaaien en oogsten. Wat je graag wilt ontvangen zul je in een ander moeten zaaien. Wanneer je graag voorspoedig wilt zijn begin dan met geven.
Het boek is ook in het Engels uitgegeven, met hier de verkooppagina van The Law of Networking.
In de manier van netwerken zoals Jochem deze beschrijft in het boek kan ik me erg vinden. Dat veel mensen op een andere manier netwerken zie ik ook. Of het boek daar verandering in brengt weet ik niet.
Ben jij een actieve visitekaartjes verzamelaar en ben je op zoek naar een andere manier van netwerken lees dan dit boek eens.
Jochem Klijn is algemeen directeur van Netwerken.nl. Hij geeft netwerktrainingen aan bedrijven om de mindset over netwerken van mensen te veranderen.
Links:
Netwerken op karakter
The Law of Networking
Jochem Klijn
Netwerken.nl
En waar is dit boek te koop?
He Debbie,
Het boek kun je bestellen op de site http://www.netwerkenopkarakter.nl/ van het boek maar ook bij Bol.com bijvoorbeeld.