college_startup_screen.png

De site van Bart Bleijkamp College Startup is enige maanden geleden verkocht. De laatste weken wordt er weer regelmatig geschreven op de site door meerdere mensen op College Startup. Het artikel van Ryan “If I Were Just Getting Started…” past in de serie “Wat zou jij anders doen als je vandaag opnieuw zou beginnen aan je onderneming?

Ryan geeft advies over hoe je het beste kunt starten door te leren van zijn fouten.

Start
Er zijn drie manieren om je online business te starten:

 1. Je koopt een site die al bestaat en al verkeer (traffic) en een hogere pagerank (PR) heeft. Dit scheelt in de opstartfase veel ongeduld. Tijdens de opstartfase ben je namelijk wel hard aan het werk maar het duurt echt 6-18 maanden voordat er echt verkeer naar je site of blog komt.
 2. Je begint aan het begin met een eigen, domein, eigen site, geen verkeer. Je begint aan een langzame maar gestage opbouw van je site. Met geduld zul je na 18+ maanden succes oogsten.
 3. Je investeert in de marketing van je nieuw gebouwde site. Dus je begint met een eigen site, bouwt deze gestaag uit en zorgt ervoor dat deze overal gepushed wordt. Dit kost geld maar kan ervoor zorgen dat je site snel naar de toppositie stijgt. Kan, want de juiste marketing is belangrijk. Veel bedrijven spenderen miljoenen in de promotie van de website maar het aantal bezoeken neemt maar langzaam toe omdat, de inhoud niet goed is, de advertenties verkeerd zijn, de advertenties op de verkeerde plaats staan….

Ryan adviseert de combinatie van optie 1 en 2 voor snel succes en succes op de lange termijn in een nieuwe niche.

Informatie, Service of Product
Ryan geeft hier de voorkeur aan informatie. De informatie hoeft niet perse origineel te zijn als je maar een goede structuur hebt. Een product of dienst hebben niet zijn voorkeur. Hier geeft hij ook een voorbeeld waar hij zelf een website heeft gebouwd en zijn verlies heeft moeten nemen:

“I took on a client for web development when I was just starting out who bailed out and demanded his $1000 downpayment back after I had put in over 50 hours of work. I took the hit for the sake of the business, but keep in mind that when you’re dealing with demanding clients who aren’t paying a premium, you may want to look elsewhere.

Op deze punten ben ik het niet eens. Als je een goed product in handen hebt of een goede dienst, je hebt talent en je werkt hard dan kun je er een succes van maken. Ook hier geld dat doorzettingsvermogen belangrijk is om te slagen. TomTom, Coolblue, Computer SOS enkele voorbeelden uit de Nederlandse Technology Fast 50.

Wel is het zo dat je met weinig kennis toch snel thuis kunt zijn in een nieuwe industrie door veel te lezen op het www. Door deze informatie goed te structureren kun je succesvol worden met andermans informatie (bijvoorbeeld popURL, OriginalSignal, eKudos). Zo kun je ook in een bepaalde niche een expert worden.

Het dilemma
Dus je ziet een mooie site en hoort de verhalen over hoeveel de eigenaar er mee verdient en denkt dat wil ook. Om nu een site te beginnen en succesvol te maken in een branche waar al veel grote site zitten is bijna onmogelijk. Aan deze sites hebben waarschijnlijk vele mensen al een aantal jaren gewerkt om er van te maken wat jij nu ziet, dit is niet zomaar na te doen.

Wat kun je dan wel doen? Op zoek gaan naar een niche waarin geld is te verdienen en die je interesseert. Allereerst ga je op zoek naar een niche waar je al veel van weet en waar je ook veel over kunt vertellen. Dan moet je nog kijken of er geld valt te verdienen in deze niche. Je moet de niche wel leuk vinden want het duurt echt maanden voordat de site een redelijk aantal bezoekers trekt. Een niche zoeken waarin niemand adverteert is ook leuk, maar dan moet je vooraf de keuze maken dat je er geen geld mee wilt verdienen.

Doordat je voor een niche hebt gekozen zullen de opbrengsten altijd lager zijn dan op de grote markten. Dit betekent dat je waarschijnlijk meerdere websites of weblogs moet hebben in verschillende niches om ze samen succesvol te laten wezen. Dan zul je ervaren waar ik ook mee te maken heb. Je hebt meerder sites in verschillende niches en je moet ervoor zorgen dat er op elke site regelmatig, het liefst dagelijks, geschreven wordt. Whaah, dilemma. Meer sites is meer lezen, in elke niche het laatste nieuws bijhouden, meer schrijven, meer lezen, meer schrijven, meer, meer….
Je moet dus er voor waken dat je niet te veel sites opzet in allerlei niches anders zullen ze allemaal falen.

Werk
Voldoende geld verdienen met je sites is net echt werk. Darren geeft een tip om doelen te stellen in bijvoorbeeld:

 • schrijven – of een artikel per week of een per uur, maar een doel bepalen is goed. zorg er voor dat het realistisch is, begin bijvoorbeeld eens met 3-4 artikelen per week (per site) – dit kun je dan langzaam opvoeren. Schrijf niet te korte artikelen, zoals linkdumpen, maar schrijf een artikelen van meer dan 100 woorden, en eens per week eentje van 1500+ woorden
 • bronnen – lees andere blogs, websites, kranten (nationaal en internationaal, podcasts, tijdschriften etc. een belangrijk onderdeel van deze klus.
 • comments – het gaat niet alleen om jou webblogs/sites. Een belangrijk element voor succes, is net als in de offline wereld, je netwerk. Je online netwerk met andere bloggers en site eigenaren. Lees de artikelen en laat een reactie achter – uiteraard oprechte reacties, geen SPAM.
 • relaties – onderhoud contact met andere bloggers, on- en offline – andere bloggers kunnen je soms waardevolle tips geven of andersom. Verder is het goed om af en toe op je netwerk af te stappen na dagen in je eentje achter dat scherm.
 • nieuwe blogs – stel een doel wanneer je een nieuwe site wilt introduceren. Niet iedereen kan meerdere websites bijhouden maar het is wel de meest logisch weg naar meer inkomsten.

Geduld en georganiseerde chaos
Zoals al eerder genoemd, succes op het web komt met de tijd. Heb geduld realiseer je dat het 18+ maanden kan duren voordat alles een beetje op z’n plaats begint te vallen. Volgens Ryan moet je werken volgens het georganiseerde chaos model:

Putting in the work now requires that you manage your web presence according to the organized chaos model. For every 20 projects that you try on the web, only 1 will probably turn out to be moderately successful. And if you’re lucky enough to try out 100 projects, then you might have a chance at actually hitting on something big. The key is in maintaining this balance between chaos (trying out several ideas at once) and organization (doing everything you do intentionally, with a goal) and not being afraid to fail several times before you succeed.

 1. Zorg ervoor dat je een plan hebt voordat je begint.
 2. Reken erop dat je plan niet perfect is.
 3. Stel je plan regelmatig bij.
 4. Werk er aan alsof het een kunstwerk is.
 5. Werk hard en slim

Wat is jouw plan?

Be Sociable, Share!Meer over Starters,Strategie door Erno Hannink, Bekeken 1410 Views keer.


Abonneer op de RSS feed of
ontvang gratis wekelijkse de klanten vinden en binden tips in je inbox.